Košík je prázdný

Konverzace v angličtině

Ze čtyř základních jazykových dovedností je mluvení nejužitečnější a zároveň často nejnáročnější. Přitom procvičování konverzace není ta nejčastější aktivita u studentů.

Proč ne? 

Možná proto, že kvalitní procvičování anglické konverzace je těžké organizovat. Na rozdíl od čtení, psaní nebo poslechu záleží na ostatních lidech. Pokud neznáte mnoho anglicky mluvících, budete si muset najít nějaké cizince. A i když znáte pár anglicky mluvících, budete muset pracovat podle plánu někoho jiného.

Nácvik konverzace však zlepší vaše dovednosti rychleji než jakákoli jiná metoda cvičení. V tomto článku mám pro vás několik zajímavých způsobů, kde najdete praxi.

 

Webové stránky

Free4Talk

Pokud neznáte žádné rodilé mluvčí angličtiny, pravděpodobně se budete muset pohodlně bavit s cizími lidmi. Free4Talk je jedním z nejrychlejších způsobů, jak začít. Jedná se o web, na kterém najdete živé skupiny lidí, kteří spolu aktuálně mluví za účelem procvičování jazyka, a na jaké úrovni jsou. Jakmile si vytvoříte účet, můžete sami zavolat. Není zde žádné představování, žádné textové zprávy – jednoduše klikněte na skupinu a začněte mluvit nahlas.

Tento web je doporučen pouze pro osoby starší 18 let, protože neexistuje žádné moderování. Na Free4Talk nevíte, jak dobrá bude úroveň angličtiny vašeho partnera v konverzaci. A co víc, protože je to místo pro procvičování konverzace, je nepravděpodobné, že budete někdy mluvit s rodilým mluvčím angličtiny.

Kromě těchto nevýhod je to stále velmi užitečný web, určitě stojí aspoň za vyzkoušení!
 

MyLanguageExchange

Chcete opravdu dobrého partnera/kamaráda na procvičování konverzace? Investujte nějaký čas do MyLanguageExchange. Je to webová stránka, která vám přesně s tím pomůže.

Samotný web je velmi starý a není navržen pro rychlost, ale kvalita webu je velmi dobrá. Můžete si prohlédnout profily spousty potenciálních kamarádů pro výměnu jazyků a poslat zprávu komukoli, kdo se vám bude hodit. Pokud chcete spolupracovat, vyměníte si kontaktní údaje a je to.

Pozor - toto není aplikace pro krátkodobé chatování. Pokud někdo používá tyto webové stránky, myslí to vážně s tím, že najde někoho, s kým bude dlouhodobě v kontaktu, a možná si dokonce najde nového přítele. 

Počáteční nastavení může být zdlouhavé: budete muset strávit nějaký čas na svém profilu, a ještě více času zasíláním zpráv ostatním uživatelům, abyste našli někoho vhodného. Jakmile si ale najdete pravidelného partnera, může být konverzace v angličtině pravidelná a bezplatná.

 

Mixxer

The Mixxer je bezplatná webová stránka pro výměnu jazyků vytvořená učitelem japonského jazyka. Není to nejpokročilejší web pro výměnu jazyků, ani nejpopulárnější. Na rozdíl od mnoha stránek pro výměnu jazyků taky musíte připojit Skype účet. 

Tato platforma je zcela zdarma a většina uživatelů ji opravdu používá ke zlepšování svých jazykových dovedností. Pokud máte dost odvahy na to, abyste si zavolali přes Skype s cizím člověkem, tak jděte do toho.

 

 

Aplikace

Tandem

Chcete zkusit mluvit s anglicky mluvícími online, ale při setkání s cizinci na internetu se cítíte divně? Vyzkoušejte Tandem – je to perfektní brána do světa jazykových výměn. Je to elegantní, moderní aplikace pro spojení s potenciálními kamarády.

Na rozdíl od některých webů pro výměnu jazyků působí bezpečně. Každý profil studenta má obrázek, popis a seznam zájmů. Většina profilů má také recenze. Nastavení profilu je rychlé a snadné. V závislosti na tom, kolik lidí se chce naučit váš rodný jazyk, může být vaše doručená pošta plná zpráv během několika minut.

 

ELSA

Je samozřejmé, že nácvik anglické konverzace v ideálním případě zahrnuje mluvícího partnera. Ale díky kouzlu umělé inteligence existují triky, jak na této dovednosti můžete pracovat sami. ELSA je zkratka pro English Language Speech Assistant a říká, že je „vaším virtuálním trenérem výslovnosti“.

Stáhněte si aplikaci a udělejte test výslovnosti. Poté vám ELSA přidělí „úkoly“ relevantní pro zvuky, se kterými bojujete. Budete požádáni, abyste se nahráli, když říkáte složité fráze, a aplikace bude analyzovat, kde děláte chybu. Je to docela podrobné: ELSA vysvětluje, jak byste měli pohybovat ústy a jazykem, abyste vytvořili složitější zvuky angličtiny. Základní verze je zdarma, ale pokud vám přijde užitečná, můžete si zaplatit ELSA Pro.

 

Neobvyklé způsoby, jak získat praxi anglické konverzace

Velká část učení se mluvit anglicky sebevědomě je právě to — otázka sebevědomí. Příliš mnoho studentů prošlo stejnou nudnou anglickou gramatikou, slovní zásobou a cvičením výslovnosti atd. Ale cítí se příliš trapně nebo „nepřipraveni“ na to, aby měli opravdu mluvit.

I když už mluvíte trochu anglicky, úzkost z druhého jazyka je těžké úplně otřást. Možná se stále zdržujete zkoušením nové slovní zásoby nebo komplikovaných výrazů a neustále používáte jednu nebo dvě fráze, které velmi dobře znáte.

Proto je nezbytné najít nějaké způsoby, jak si procvičit konverzaci v angličtině tam, kde na chybách nezáleží. Tady je několik nápadů.

 

Promluvte si se svým mazlíčkem

Pokud se učíte nový jazyk, psi jsou skvělými konverzačními partnery. Nevědí, co říkáte, ale bezpodmínečně to respektují – což je skvělé, pokud se stále cítíte trochu trapně mluvit anglicky.

Je důležité si zvyknout na pocit, že mluvíte anglicky – od toho, jak se vám hýbou ústa, přes rytmus až po to, jak to zní ve vašem hlase. Domácí mazlíček samozřejmě neodpoví, takže můžete mluvit sami se sebou. Je však snazší dodržet pravidlo mluvit se svým psem, než si pamatovat mluvit sami se sebou anglicky. A co víc, angličtinu si začnete spojovat s tím, že se budete se svým mazlíčkem cítit pohodlně a jako doma.

 

Promluvte si s asistentem AI

Existuje ve vašem životě Siri, Cortana, Google Assistant nebo Alexa? Pokud ano, přepněte nastavení na angličtinu a snažte se ji co nejvíce využívat pro každodenní brouzdání po internetu. To vám může pomoci překonat nešikovnost mluvit anglicky nahlas – robot vás nebude soudit za to, že jste si popletli počitatelná a nepočitatelná podstatná jména. Pravděpodobně budete příjemně překvapeni, jak často vám bude poprvé rozumět. A pokud ne, pak vás toto cvičení jemně dotlačí ke zlepšení vaší anglické výslovnosti.

 

Hrajte videohry online

Pokud máte rádi videohry, máte na dosah celý svět živé a zábavné konverzace v angličtině. Připojte se k online hře pro více hráčů v angličtině. Je to situace s velmi malým úsilím na procvičování – vaši spoluhráči se budou příliš soustředit na hru, než aby si dělali starosti, pokud náhodou řeknete něco špatně. A co víc, nebudete se snažit najít věci, o kterých byste si mohli povídat, protože už spolu budete dělat nějakou aktivitu.

 

Jak se dostat na konverzační úroveň v angličtině?

Je možné naučit se jazyk za 3 měsíce do bodu, kdy budete moct konverzovat? Když mluvíme o plynulé řeči, mnoho lidí si plynulost často vykládá jako úroveň B2 nebo vyšší. Po celém světě je pro práci a vzdělávání v zahraničí často požadována úroveň B2.

To může vyvolat falešný dojem, že váš život v novém jazyce nezačíná, dokud nebudete mít základní znalosti. Není to pravda. Ve skutečnosti můžete začít konverzovat v novém jazyce ještě před dosažením úrovně B2.

 

Co je to konverzační úroveň?

Mít úroveň konverzace v jazyce znamená, že můžete komunikovat s ostatními v daném jazyce a můžete si udržet svou vlastní konverzaci. 

Na rozdíl od jazykových úrovní, jako je B2 nebo C1 nebo jakékoli jiné, je úroveň konverzace v jazyce dost subjektivní. Ve skutečnosti neexistují žádná měřítka pro úspěch, která by naznačovala, že jste „prošli“.

 

Jak dlouho trvá, než se člověk dostane na konverzační úroveň?

To závisí na tom, kolik času a úsilí můžete věnovat učení. Expertní polygloti nám však ukazují, že je možné dosáhnout konverzační úrovně už za 3 měsíce.

Existují různé výzvy na 3 měsíce / 90 dnů, které jsou určené pro lidi, kteří jsou začátečníky nebo mají malé zkušenosti se svým jazykem, mají nízké sebevědomí nebo ty, kteří byli v minulosti neúspěšní.

Doporučuji podívat se na kurz Fluent in 3 Months Challenge.

Výuka jazyků není sprint a nemůžete očekávat, že po 90 dnech budete vědět úplně všechno. Kouzlo je ale v pokračování ve zkoumání jazyka i po tomto bodě a v objevování nových příležitostí, spojení.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.