30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Ústní maturita z češtiny – strašák nebo hračka?

Jednou ze zkoušek, která u maturity nemine nikoho, je zkouška z českého jazyka a literatury. Ačkoliv se jedná o testování znalostí našeho rodného jazyka, řada studentů se jí bojí jako čert kříže. Jak obstát před zkušební komisí levou zadní? V tomto článku jsme pro tebe shrnuli základní informace o tom, jak zkouška probíhá a na co se připravit – aneb kdo je připraven, není překvapen!

Jak ústní zkouška probíhá?

Ústní část maturitní zkoušky z češtiny přichází v pořadí jako poslední, tedy po didaktickém testu a písemné práci. Na jejím začátku si student vylosuje pracovní list, který má dvě části. První je úryvek uměleckého textu (např. povídka, román, epos), druhou pak neumělecký text (např. úryvek z novin nebo odborného textu). Ke každé části přísluší zadání, na jehož vypracování má student 20 minut na potítku. 
Zkušební komise se poté maturanta ptá jak na otázky z literární teorie (např. zasazení díla a autora do dobového kontextu, určení literárního druhu), tak i z gramatiky (např. určování slovních druhů). Zkoušející hodnotí také studentův projev a komunikační dovednosti. Zdá se ti ústní zkouška jako Sisyfovský úkol?

3 tipy, které ti ušetří pár bezesných nocí

1. Začni se připravovat s předstihem. Včasná příprava dokáže předejít řadě problémů, které se vyskytnou, když vše odložíš až na poslední den před zkouškou.  

2. Čti knihy. Vytříbíš tak své literární i gramatické znalosti, a ještě si u toho příjemně odpočineš. Tři mouchy jednou ranou!  

3. Zaměř se na otázky, které umíš nejméně. Rádi si opakujeme to, co nám jde dobře, protože se pak cítíme lépe. Murphyho zákon však káže, že si u maturity vylosujeme to, co umíme nejméně!


ústní maturita z češtiny

Přihlaš se do našeho maturitního kurzu a získej výuková videa, komplexní kurzy, testové otázky s detailním vysvětlením a v neposlední řadě také živý webinář s naším lektorem. Zvládni ústní maturitu z českého jazyka levou zadní!

 

Online příprava k maturitě z češtiny

Kurz obsahuje 10 hodin výukových videí, více než 150 testových otázek k procvičení, vzorový maturitní test nanečisto a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš maturitu levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.