Košík je prázdný

SŠ obory #2: Gymnázium

V poslední době se můžeš potkat s takovým nešvarem. Někteří lidé si myslí, že gympláci jsou takoví ti „nerds“, kteří jsou nepoužitelní do života. Pojďme si říct, že to na 99% není pravda! Ano, gymnázium je primárně určeno pro studenty, kteří chtějí později na vysokou školu, proto je celkově náročnost této střední vyšší, než u ostatních. Nutno podotknout, že spíše v teoretické rovině, tedy zapamatování si více učiva, než kolik ho je u prakticky zaměřených oborů (tam je však kladena větší náročnost na manuální zručnost).

Kdy bys měl/a uvažovat nad gymplem?

Pokud si nejsi jist/a, co by tě do budoucna bavilo a chceš mít čas proniknout postupně do různých oborů a mít čas si utřídit myšlenky. Pokud víš, že ti nestačí výuční list a chceš jít do budoucna výš. Pokud nejsi zas takový fanda praktických oborů, možná jsi i trošku intelektuál (rozhodně to však není podmínka).

Jak to na gymplu chodí?

Na gymnázium můžeš jít buď z páté, sedmé nebo deváté třídy. Podle toho strávíš na gymplu osm, šest nebo čtyři roky. Studium je ukončeno maturitní zkouškou z předmětů, z nichž některé jsou povinné a některé volitelné. Po gymnáziu většina studentů odchází rovnou na vysokou školu. Pokud už přece jen víš, že tě třeba víc baví sport, přírodovědné obory nebo humanitní, můžeš si vybrat gymnázium s konkrétním zaměřením. Můžeš se tak specializovat již na střední a na výšce budeš už řadu věcí znát.

Je dobré vědět, že pokud si nevybereš zaměření, je studium na gymplu opravdu hodně obecně zaměřené. Kdybys po něm nechtěl/a jít na výšku, nebude pro tebe snadné (i když ne nemožné), najít si práci. Zaměstnavatelé totiž vyžadují budou vyžadovat znalosti, které ti bohužel obecné základy na gymplu povětšinou nedají.

 

Využij přípravu na přijímačky s naším online kurzem z pohodlí domova!

 

Online příprava k přijímačkám

Kurzy obsahují testy nanečisto z matematiky a češtiny, výuková videa s podrobným vysvětlením testových otázek a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš přijímačky levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.