Košík je prázdný

Angličtina pro samouky

V tomto článku se dozvíte mnoho užitečných informací o tom, jak se samostatně učit anglicky doma a jak si můžete vytvořit plán samostudia.

Nemusíte žít v anglicky mluvící zemi, abyste se naučili plynule anglicky. Nemusíte ani někam chodit. V tomto článku vám představím 10 nejlepších tipů pro samouky. Můžete se naučit anglicky, aniž byste museli opustit svůj dům.

 

1. Obklopte se angličtinou

Nemusíte být v anglicky mluvící zemi, abyste se obklopili angličtinou. Najděte způsoby, jak udělat angličtinu součástí vašeho každodenního života doma, jako je psaní nákupního seznamu, čtení novin, poslech rádia, psaní deníku v angličtině nebo poslech angličtiny na mobilním telefonu při cestování do práce.

 

2. Najděte si anglické přátele

I když nežijete v anglicky mluvící zemi, pravděpodobně v okolí žije mnoho cizinců. Najděte způsoby, jak se setkat s rodilými mluvčími angličtiny: navštěvujte bary a restaurace, podívejte se na Facebook a hledejte skupiny cizinců ve vašem městě (foreigners in ______). Můžete se dokonce dobrovolně stát průvodcem na místní turistické atrakci a setkat se s anglicky mluvícími lidmi z celého světa.

 

3. Najděte si studijní partnery

K procvičování angličtiny nepotřebujete rodilé mluvčí. Najděte si studijního partnera/ kamaráda. Můžete se navzájem motivovat a budete se učit tím, že budete pomáhat druhým s jejich problémy.

 

4. Používejte autentické materiály

Pouhé čtení angličtiny v učebnicích může být nudné. Zkuste si přečíst anglické texty napsané pro rodilé mluvčí a rodilými mluvčími. Zpočátku to bude výzva, ale mnohem zajímavější, až to zvládnete.

 

5. Buďte online

Připojte se online a můžete být v kontaktu s lidmi z celého světa. Připojte se k chatovacím místnostem nebo fórům, absolvujte online kurz. Se sociálními médii je snazší než kdy dříve zůstat v kontaktu s lidmi z celého světa.

 

 

6. Dejte si realistické cíle

Dejte si důvod ke studiu: chcete mít možnost mluvit se svými zahraničními kolegy, studovat v zahraničí, najít novou práci, nebo strávit příští dovolenou v anglicky mluvící zemi? Stanovte si krátkodobé i dlouhodobé cíle a sledujte svůj pokrok.

 

7. Poslouchejte skutečnou angličtinu

Trénujte poslech angličtiny normální rychlostí, i když všemu nerozumíte. Procvičte si také poslech, aniž byste viděli věci napsané, a nebojte se poslouchat věci několikrát, abyste v nich zachytili jakoukoli zajímavou nebo neobvyklou slovní zásobu. Je snadné najít bezplatné anglické podcasty online. 

 

8. Najděte zábavné způsoby, jak se učit nová slovíčka

Pokud rádi zpíváte, vyhledejte slova své oblíbené anglické písničky. Nebo pokud si pamatujete, co vidíte, napište nová slova do poznámek „post-it“ a rozlepte je po domě. Vytvořte vtipné příkladové věty nebo nakreslete malé obrázky vedle nové slovní zásoby, abyste si ji zapamatovali.

 

9. Poznejte kulturu

Zjistěte více o lidech a kultuře anglicky mluvících zemí. Učení jazyka není jen o gramatice a slovní zásobě: je to o komunikaci s lidmi, kteří mají různé způsoby myšlení i mluvení!

 

 10. Bavte se!

Naučit se jazyk dá práci, ale pokud se budete bavit, budete se toho spíše držet. Hrajte hry, luštěte křížovky, zpívejte písničky, čtěte komiksy a nedělejte si velké starosti s tím, že budete dělat chyby – dělat chyby je často způsob, jak se nejlépe naučit!

 

Jaký je hlavní důvod, proč se lidem nedaří naučit se nový jazyk? Nejčastější odpovědí a taky výmluvou je „nemám čas“

Trik však není mít více času, ale najít si více času! Pomocí studijního plánu můžete mít svůj rozvrh organizovaný, což pomůže k vašemu cíli.

 

Osvědčený způsob, jak si naplánovat cíle pro učení se cizího jazyka

Existuje mnoho metod pro stanovení cílů a jejich dosažení. Výběr metody je velmi osobní proces. Já vám zde představím metodu zvanou OKR, která je velmi vhodná právě pro jednotlivce, pro samouky.

OKR znamená „Objectives and Key Results“, tedy česky cíle a klíčové výsledky. Tuto techniku používají velké podniky po celém světě, jako je Amazon, Google a Spotify. Nicméně mnoho lidí používá OKR také k řešení svých osobních cílů. 

Jaký je rozdíl mezi cílem a klíčovým výsledkem? 

  • Cíl: Konečný výsledek, kterého chcete dosáhnout
  • Klíčový výsledek: Konkrétní věci, které uděláte, abyste dosáhli svého cíle 

OKR je systém, který vytváří lepší návyky, zasáhne cíle a umožní vám zaznamenat váš pokrok. Níže uvedená šablona plánovače studia jazyků je inspirována systémem OKR, abyste mohli dosáhnout svých cílů a vidět hmatatelné pokroky.

OKR STUDY PLANNER

Ještě mám pro vás další tipy na to, aby byl váš rozvrh jazykového studia hodnotný a úspěšný.
 

Jak sestavit rozvrh studia 

1. Zaměřte se každý týden na to, čeho můžete dosáhnout

Chcete-li dosáhnout velkých cílů, musíte ve své rutině vytvořit malé změny. Proto doporučujeme plánovat každý týden, nikoli celý měsíc nebo rok. Díky tomu budou vaše cíle dosažitelné a méně děsivé. Používejte tedy plánovač každý týden  k lepšímu soustředění se na svůj pokrok.

 

2. Mějte své cíle na očích

Šablona inspirovaná OKR obsahuje dvě části, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů. Vaším cílem je velký, ambiciózní cíl – a důvod, proč se jazyk učíte. Společné cíle mohou zahrnovat:

  • Stěhování do jiné země
  • Složení jazykové zkoušky 
  • Profesionálně růst a mluvit s klienty, kolegy a zákazníky

Všechny ambiciózní cíle však vyžadují proveditelné kroky, což je místo, kde se projeví váš klíčový výsledek. K dosažení svého cíle můžete přidat až tři klíčové výsledky (v závislosti na tom, kolik času chcete studiu věnovat.) Klíčové výsledky by měly být akční, snadno měřitelné cíle, které vám pomohou dosáhnout vašeho cíle.

 

3. Brainstorming aktivit aneb vyhněte se nudě

Než se pustíte do svého rozvrhu, promyslete si některé aktivity, které by pro vás studium jazyků učinily zábavným a efektivním procesem. Existuje tolik aktivit, jak se naučit jazyk z domova, například tyto: 

  • Přečtěte si 5 stránek knihy
  • Poslouchejte 30 minut podcastu
  • Promluvte si s přítelem nebo partnerem pro výměnu jazyků
  • Zazpívejte si něco anglicky

Po brainstormingových aktivitách máte teď zajímavý seznam, do kterého můžete každý týden zamíchat svou rutinu. Pravidelně střídejte své aktivity a proces učení si zamilujete.

 

4. Snažte se o balanc 

Ačkoli mluvení je často považováno za nejlepší způsob, jak se naučit jazyk, měli byste se snažit studovat čtení, psaní, mluvení a poslech co nejrovnoměrněji. To vám umožní lépe porozumět různým aspektům jazyka. Například poslech podcastů vám může pomoci pochopit, jak vyslovovat a opakovat nová slova, což také zlepší vaše mluvení.

 

5. Upravte šablonu tak, aby vyhovovala vaší rutině

V šabloně najdete část o době, kterou plánujete studovat, a době, kterou skutečně dosáhnete. Tyto značky jsou zde proto, abyste viděli, zda plníte své cíle, nebo zda to potřebujete trochu usnadnit.

V prvních několika týdnech si všimněte těchto čísel a zjistěte, kolik času studia je realistické pro váš plán. Pokud vám vaše studijní sezení připadá příliš krátké, přidejte další minuty. Pokud se cítí příliš dlouho, nestresujte se a dejte si méně minut.

 

6. Neučte se každý den

Pokud budete jazyk studovat každý den, možná uděláte velký pokrok, ale rychle se budete cítit vyčerpaní. Adekvátní odpočinek a spánek jsou také důležité pro upevnění všeho, co jste se naučili.

Učte se maximálně 5 dní v týdnu! Pokud jste extra vášniví a cítíte se motivovaní, můžete se ve dnech odpočinku vždy věnovat velmi lehké aktivitě, jako je poslech hudby nebo sledování filmu.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.