30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Zkouška z angličtiny

Jak se učit na zkoušku z angličtiny

Den vaší zkoušky z angličtiny se blíží. Téměř u každé zkoušky budete testováni ze čtyř různých dovedností (psaní, čtení, poslech a mluvení). Úspěšné složení zkoušky z angličtiny vám může pomoci získat práci v nové zemi nebo vám pomůže dostat se na vysokou školu vašich snů. Váš certifikát je skvělý způsob, jak podpořit vaši znalost angličtiny. Ať už studujete na jakoukoli zkoušku z angličtiny, připravte se na ni s těmito 10+1 tipy.

 

1. Nejprve musíte porozumět obsahu a formátu zkoušky

Hlavní testy z angličtiny jsou rozděleny do stejných různých kompetencí (mluvení, poslech, čtení a psaní). Vyhněte se nepříjemným překvapením tím, že si předem zjistíte typické zkouškové otázky. Kromě typických otázek si také zjistěte časové náležitosti, například kolikrát uslyšíte nahrávky testu (pokud vůbec nějaké nahrávky testu jsou), kolik času máte na každou část. Další důležitá věc jsou praktické věci, například co můžete v daný den přinést do testovacího centra.

 

2. Zaměřte se na své slabé stránky

Než se budete učit na zkoušku z angličtiny, zeptejte se sami sebe: v jakých oblastech jsem nejslabší? Všechny čtyři části jsou ve zkouškách zastoupeny stejnou měrou, takže byste neměli trávit mnoho času oblastmi, kde už jste silní. Věnujte více času zlepšování svých slabých stránek. Nevíte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky? Můžete si ověřit svou aktuální úroveň dovedností tím, že si rovnou uděláte cvičný test. Všimnete si, kde máte nejhorší výkon, je to z poslechu, čtení, psaní nebo mluvení?

Všude tam, kde se potřebujete zlepšit, zaměřte svůj studijní plán.

 

3. Vytvořte si praktický studijní plán (co nejdříve)

Není nic horšího než začít se učit na poslední chvíli. Pokud ještě nemáte studijní plán, začněte s ním hned teď. Vezměte si diář, excelovou tabulku nebo dokonce jen velký kus papíru, který si můžete položit na zeď a nalepit samolepky. Pracujte zpětně ode dne vaší zkoušky a uveďte dny, které vám zbývají. Rozdělte si čas moudře, zaměřte se na své nejslabší oblasti a snažte se vejít do dvou nebo tří sezení denně. Podle výzkumů je ideální pracovní rozvrh pracovat 52 minut a 17 minut přestávka. 

Tady je příklad efektivního dne studia:

  • 11:00-11:30: Slovní zásoba
  • 12:30-1:30: Psaní 
  • 14:00-15:00: Poslech 
  • 15:30-16:30: Speaking – Chatujte s anglicky mluvícím přítelem, výměnným partnerem nebo lektorem angličtiny

 

4. Připravte se rychleji s lektorem

Přestože můžete studovat sami a zdarma, lekce s lektorem 1 na 1 je nejúčinnější způsob, jak zlepšit svůj výkon před zkouškou. Můžete najít mnoho lektorů, kteří se specializují na zkoušky z anglického jazyka. Tito lektoři přesně vědí, co je potřeba ke složení jazykových zkoušek z angličtiny, od zkušeností koučování studentů, jako jste vy, až po úspěch. Budou vám schopni pomoci sestavit váš plán, poskytnout zdroje a zaměřit se na to, kde se potřebujete zlepšit.

 

 

5. Rozšiřte si slovní zásobu

K úspěšnému zvládnutí zkoušky z anglického jazyka musíte předvést působivou škálu slovní zásoby. Jedna stará technika jsou kartičky, které vám do hlavy vtloukají nová slova prostřednictvím opakování, opakování a opakování. Vytvořte si vlastní tak, že na jednu stranu napíšete slovo a na druhou definici a příklad věty. Pak se vyzkoušejte, zda si pamatujete definici a příklad.

Populární aplikace na slovíčka:

  • Quizlet, kde si můžete vytvořit vlastní kartičky nebo použijte připravené balíčky ke studiu angličtiny.
  • Drops, kde si vyberte téma a hrajte zábavné, rychlé hry s barevnými obrázky, které vám pomohou naučit se nová slova.
  • Memrise je návyková aplikace pro kartičky s interaktivními funkcemi. 

 

6. Pište si deník v angličtině

Psaní deníku není skvělé jen pro vaši mysl, je to také fantastický způsob, jak posílit vaši schopnost tvořit věty.

Psaní deníku je skvělé cvičení, které vám pomůže myslet ve vašem cílovém jazyce a rychle tvořit věty. Také zjistíte, která důležitá, každodenní slova ve vaší slovní zásobě chybí. To znamená, že je pak můžete vyhledat a přidat do aplikace, abyste si je později zapamatovali.

Měli byste také mít na paměti, že zkoušky IELTS i TOEFL obsahují část, kde budete požádáni, abyste napsali svůj názor nebo něco popsali. Zde se vám bude hodit váš deník, protože budete psát o věcech, lidech nebo událostech ve vašem vlastním životě a také o svých názorech na ně.

Deník je také skvělým nástrojem k udržení motivace. Představte si, že se ohlédnete za měsícem deníkových záznamů a uvidíte pokrok, kterého jste dosáhli. Témata, o kterých píšete ve svém deníku, vám také poskytnou skvělé nápady, o čem diskutovat.

 

7. Pravidelně procvičujte mluvení

Jedna studie zjistila, že jazykové dovednosti studentů, kteří procvičují často mluvení, převyšují ty, kteří se učí pouze na cvičeních porozumění. Je to pravděpodobně proto, že naše vzpomínky upřednostňují zážitky z člověka na člověka s emocemi, které jsou s nimi spojené. Přestože jsou kartičky a další studijní techniky užitečné, v živé konverzaci můžete implementovat všechna slova a fráze, které jste si v průběhu času procvičili.

 

8. Čtěte co nejvíce

Věnujte se co nejvíce čtení anglického materiálu. Čtení vám umožňuje osvojit si jazyk svým vlastním tempem a je to také zábavný a zajímavý způsob, jak rozvíjet své znalosti. Nejen anglický jazyk, ale i další předměty.

Trochu čtení každý den nebo dva hodně pomáhá. Můžete číst akademické časopisy, knihy nebo noviny (materiály, na kterých je založen IELTS Academic test) nebo texty, se kterými se často setkáváte v každodenním životě: časopisy, noviny, romány nebo reklamy (na kterých je založen test IELTS General Training). 

Při čtení se nebojte zastavovat a psát si poznámky. Zapište si definice a překlady. To vám pomůže rozpoznat známá slova a jak se používají ve skutečných větách a výrazech.

 

9. Nezapomeňte poslouchat

Poslouchání není tak aktivní jako mluvení, čtení nebo psaní, takže to pravděpodobně není tak obtížné. Ale uvažovat tímto způsobem je obrovská chyba, protože výzkumy ukazují, že když komunikujeme, trávíme asi 40–50 % času nasloucháním. 

Své poslechové dovednosti můžete procvičovat dvěma způsoby: aktivním nasloucháním nebo pasivním nasloucháním. Aktivní poslech znamená věnovat plnou a oddanou pozornost podcastu, videu nebo filmu na YouTube a během poslechu si psát poznámky.

Pasivní poslech je místo, kde posloucháte podcast nebo video na YouTube a přitom děláte jiné činnosti, jako je úklid pokoje nebo venčení psa. Stále se to počítá jako poslechová praxe, ale je méně zaměřená a lze ji provádět v době „odpočinku“. 

 

10. Udělejte si cvičný test

V našem prvním tipu jsme doporučili seznámit se s materiálem zkoušky a porozumět typu odpovědí, které zkoušející chtějí vidět. Nestačí však jen „vědět“, co vám přinese nejvyšší skóre. Musíte to sami uvést do praxe.

 

Naštěstí lze výukové zdroje a oficiální cvičné dokumenty pro kterýkoli z testů najít online. Jakmile si stáhnete oficiální testy, sedněte si někde bez rozptylování, nastavte si na telefonu časovač a začněte uvádět vše, co jste se naučili, do praxe. Až skončíte, porovnejte svou práci se zdroji osvědčených postupů a odpověďmi z minulých zkoušek.

Jedním z tipů je vyzkoušet a nasimulovat přesný zážitek z termínu zkoušky. Díky simulaci přesného zážitku se budete cítit klidnější a připravenější, až přijde den zkoušky.

 

11. Relax… zvláště den před zkouškou

I když jste se na zkoušku z angličtiny neuvěřitelně dobře připravili, ve dnech, které před ní vedou, budete mít stále nějaké nervy. Proto je relaxace tak důležitá! Studie ukazují, že krátká doba odpočinku po naučení se nových informací vede k lepšímu zapamatování.

Jeden den před zkouškou nedělej nic. Jdi ven, dívej se na film, odpočívej, nemysli na zkoušku.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.