30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

4 tipy, jak si správně vybrat střední školu

Lámeš si hlavu, jak si správně vybrat střední školu? Den, kdy se budeš muset rozhodnout, se již nezadržitelně blíží, tak se nech inspirovat našimi tipy.

1. Předpoklady ke studiu

Už teď víš, co by tě bavilo a čemu by ses chtěl věnovat do budoucna? Pokud sám nevíš, zkus využít rad školních poradců či samotných učitelů. Ti tě mohou nasměrovat k oboru, který by tě mohl zajímat. Baví tě se učit a považuješ se za studijní typ nebo raději dáváš před knihami přednost něčemu praktičtěji zaměřenému? V neposlední řadě je také třeba zvážit, jaké máš studijní výsledky. Některé školy si na nich velmi zakládají, a proto tě přijmou třeba jen na základě dobrého studijního průměru.

2. Dostupnost a finance

Někdy býváme z něčeho tak nadšení, že vůbec nepřemýšlíme nad tím, zda je to vůbec reálné. To se může stát i s výběrem střední školy. Vybírej mezi školami, které jsou v dostupné vzdálenosti od místa tvého bydliště. Možná se ti bude na začátku zdát úplně v pohodě dojíždět každý den dvě hodiny, ale věř, že po čase, by tě toto rozhodnutí mohlo mrzet. V případě, že se doopravdy rozhodneš odejít na vzdálenější střední školu, můžeš se samozřejmě ubytovat na kolejích. Zjisti si dopředu, jaké jsou ubytovací kapacity a zda je do daného města dobrá dostupnost z místa tvého bydliště. Ne nepodstatnou položkou jsou také finance. Sedni si s rodiči a prober s nimi, zda schvalují výběr tvé školy a nebudou mít problém tvé studium financovat. Řada škol nabízí také různá stipendia, ať už ubytovací či prospěchová, která mohou finančně pomoct.

3. „A co máš v plánu po škole?“

Tato okřídlená otázka, kterou rádi pokládají všichni – rodinou počínaje, sestrou v ordinaci tvého zubaře konče – se nabízí i před tím, než na samotnou školu nastoupíš. Pravdou je, že řada studentů nezná na tuto otázku odpověď ani v posledním ročníku, nicméně zkus vybírat střední školu s ohledem na to, zda bys chtěl později pokračovat na vysoké škole či nikoliv. Řada škol nabízí také praxi již v průběhu studia či spolupracuje s vysokými školami nebo VOŠ, což ti může zjednodušit pozdější uplatnění.

střední škola - přijímačky

4. Jak se škola prezentuje?

Nejlepší cestou, jak zjistit, zda ti bude škola vyhovovat, je zajít se podívat na tzv. Den otevřených dveří. V rámci něho tě současní studenti provedou po škole, ukážou učebny, laboratoře, dozvíš se něco o tom, jak studium na škole probíhá. Tak si můžeš utvořit obrázek, jestli by se ti tam líbilo. Na co se můžeš soustředit? Např. jaké má škola vybavení, zda na škole učí cizí jazyky rodilý mluvčí, zda škola spolupracuje s jinými zahraničními školami, zda škola nabízí praktické předměty (např. psaní na počítači všemi deseti), zda je na škole výchovný poradce, či zda se pořádají adaptační kurzy pro prváky atp. Rozhodně dej taky na reference svých kamarádů nebo známých.

Pro výběr střední školy se podívej např. do oficiálního rejstříku škol.

Online příprava k přijímačkám

Kurzy obsahují testy nanečisto z matematiky a češtiny, výuková videa s podrobným vysvětlením testových otázek a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš přijímačky levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.