Košík je prázdný

Přijímačky na SŠ – 15 nejčastějších otázek

Přestup ze základky na střední školu provází hodně změn. Pokud tě to čeká právě letos, jistě máš v hlavě plno otázek. Všechny důležité otázky a odpovědi ohledně přijímaček, jsme pro tebe stručně sepsali v tomto článku!

 

1. Jakou mám šanci na přijetí?

V roce 2018/2019 byla úspěšnost ve 1. kole přijímacího řízení 69,5 %. Pravděpodobnost přijetí u nejžádanějších škol však bude mnohem nižší. 

2. Co musí přihláška obsahovat?

V přihlášce musí být uveden kód a název oboru a IZO školy. Tyto údaje najdeš na webu tvé vybrané školy nebo v rejstříku škol. Některé školy po tobě budou chtít také potvrzení o zdravotní způsobilosti, to ti vystaví tvůj lékař.

3. Kdy je termín na podání přihlášek?

Do 30. listopadu 2019 byla uzávěrka přihlášek na obory s talentovými zkouškami. Všechny ostatní školy mají termín 1. března 2020.

4. Kolik přihlášek můžu v 1. kole podat?

V 1. kole můžeš podat až 2 přihlášky.

5. Kolik bude termínů na přijímací zkoušku?

Škola musí v 1. kole stanovit alespoň dva termíny přijímacích zkoušek.

6. Kdy budou zveřejněna kritéria k přijetí?

Ředitel dané školy musí zveřejnit kritéria pro přijetí – do 31. 10. u oboru s talentovými zkouškami, do 31. 1. u všech ostatních oborů.

7. Kdy mi přijde pozvánka ke zkoušce a kdy se zkoušky mohou konat?

Ředitel dané školy musí poslat pozvánku ke zkoušce min. 14 dní před konáním zkoušky. Zkoušky u oborů s talentovkami budou v pracovních dnech od 2. do 15. ledna, na konzervatoři od 15. do 31. ledna. Ostatní obory budou mít zkoušky od 22. do 30. dubna.

8. Kdy zjistím, jak jsem u zkoušky dopadl?

U oborů s talentovými zkouškami se výsledky talentové zkoušky dozvíš do 20. ledna. Rozhodnutí o přijetí/nepřijetí budou ředitelé zasílat od 5. do 15. února. U ostatních oborů ředitel ode dvou dnů (nejpozději do 28. 4.) po zveřejnění výsledků uchazeče CERMATem ukončí hodnocení a zveřejní seznam přijatých uchazečů.

9. Co mám dělat, když se nemohu zúčastnit přijímaček?

Je třeba zaslat písemnou omluvu řediteli školy nejpozději do 3 dnů po konání zkoušky. Náhradní termín zkoušky je stanoven na 13. a 14. května 2020.

10. Kolik přihlášek můžu podat v 2. kole a kdy mi přijde pozvánka?

Počet přihlášek není v druhém kole omezen, pozvánka ti bude zaslána min. 7 dnů před konáním zkoušky.

11. K čemu slouží zápisový lístek?

Tento lístek slouží k potvrzení zájmu o studium na dané škole. Pokud ses hlásil na obor s talentovou zkouškou, obdržíš ho do 30. listopadu, pro ostatní obory platí datum 15. března.

12. Kdo mi lístek vydá a dokdy ho musím vyplnit?

Zápisový lístek ti dá buď tvá základní škola nebo pokud nejsi žákem ZŠ, tak krajský úřad. Zápisový lístek musíš odevzdat řediteli školy nebo poslat poštou nejpozději do 10 pracovních dnů od rozhodnutí o přijetí.

13. Co mám dělat, když mě nepřijali na vybranou střední školu?

V tomto případě se zkus odvolat. Žádost o přezkoumání je třeba doručit do 3 pracovních dnů od obdržení rozhodnutí o nepřijetí. Pokud jsi byl/a mezi prvními pod čarou máš velkou šanci na úspěch.

14. Jaké jsou zásady pro úspěšné odvolání?

Vyplň správně své jméno i tvého zákonného zástupce, úplnou adresu, datum narození, kód školy, kód a název oboru a pořadí mezi uchazeči. Adresuj odvolání řediteli školy a nezapomeň na tříděnní lhůtu. Rozhodujícím kritériem je také relevantní důvod pro odvolání – např. zadání nebylo jednoznačné či chyba v zadání nebo vyhodnocení testu. Důvody, které ti naopak nepomohou – např. velký zájem o studium, pozdní příchod, špatný zdravotní stav atp.

15. Koho se týkají jednotné zkoušky CERMAT?

Tato zkouška se týká pouze o uchazečů o vzdělání ukončené maturitou. Uchazeče čeká zkouška z českého jazyka a literatury a matematiky.

 

Online příprava k přijímačkám

Kurzy obsahují testy nanečisto z matematiky a češtiny, výuková videa s podrobným vysvětlením testových otázek a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš přijímačky levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.