30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

5 tipů pro snadnější učení anglických předložek

Anglické předložky jsou v porovnání s dalšími slovy docela složité. Je jich hodně, těžko se pamatují, protože jednu předložku můžete použít v různých spojeních, ale s jiným významem. Není tam tedy moc logického uspořádání.

Jak se je tedy učit?

Základním tipem je určitě zapamatovat si je. To se lehko řekne, ale hůře dělá, že? A proto se v tomto článku dozvíte, jak se anglické předložky naučit co možná nejjednodušeji.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

 

Představíme si 5 tipů, které vám pomohou ke snadnějšímu učení anglických předložek.

1. Používejte obrázky pro představu

Je obecně známo, že kombinace textu a obrázků usnadňuje učení. Velmi efektivní jsou flash cards, kdy si na jednu stranu napíšete frázi s předložkou a na druhé bude obrázek znázorňující danou aktivitu. Vy si pak na základě obrázků zkoušíte vybavit tu danou předložku.

Můžete se inspirovat na Pinterestu. Stačí zadat klíčová slova jako „flash card, prepositions, pictures, english“ a můžete si vybrat, co se vám nejvíce líbí. Navíc tam najdete předložky podle jednotlivých kategorií, například místa, času atd.

 

2. Rozdělte si předložky do kategorií podle významu

Jak už jsem zmínila před chvílí, kategorie velmi pomáhají organizaci. Základní kategorie, na které byste určitě neměli zapomenout jsou následující:

  • Time (čas)
  • Place and location (místo a lokace)
  • Movement or direction (pohyb nebo směr)

Zde funguje nejlíp klasický postup, tedy napsat si seznam. Seznam by měl obsahovat anglickou předložku, její český překlad a anglickou větu, kde je předložka použitá v kontextu.

Pozor na předložky, které patří do více kategorií.

 Jsou to především ty základní krátké předložky jako IN, ON, AT.

Tyto předložky si zaslouží speciální pozornost. Máme dvě základní kategorie: time and place. Zde existuje hodně pravidel. Neznáte je? Nevadí, tady jsou.

 

 

Předložky časové

IN

  • delší časové periody (roční období, měsíce, roky, století) (I was born in 1996.)
  • části dne (in the morning, in the evening, in the afternoon)
  • čas potřebný pro to, abychom něco udělali (I made it in two weeks.)
  • když se něco stane v budoucnosti (I´ll be ready in 5 minutes.)

ON

  • data (on the 6th March)
  • dny v týdnu (on Friday)
  • speciální dny (on Christmas day, on my birthday)

AT

  • specifický čas během dne (at night, at midnight)
  • konkrétní hodina (The train arrives at 4pm.)
  • ustálené fráze (She´s working at the moment. At the end of _______, at the start of_______)

 

Předložky místní

IN

  • něco je uvnitř a má to přesně ohraničené okraje (I´m in the car.)
  • skupiny lidí (He plays in the national team.)
  • tekutiny (There´s a lot of chili in that sauce.)

ON

  • rovné povrhy (My phone is on the table.)
  • ulice, cesty, řeky (On the corner of the street.)
  • jezera, oceány (What´s that on the water?)

AT

  • přesná specifická místa (I´m at the bus stop.)
  • adresy (At Hellen´s house.)
  • události (We met at the party.)

 

3. Učte se předložkové fráze/věty

Dalším tipem je učit se fráze. Určitě to všichni děláte, jen si to ne vždycky uvědomujete.

Například máme předložku ON. Není efektivní naučit se, že „on“ se používá v názvech dní. Naučíme se prostě frázi ON MONDAY. A z toho už sami vyvodíme, že to asi bude stejné u všech dní. 

Jinými slovy, definice a pravidla nám nepomůžou mluvit. Mluvit začneme tak, že ty předložky opravdu použijeme. A stejně jako v češtině snad neexistuje věta, kde bychom řekli jenom „Na…..“ Místo toho řekneme třeba „Na stole“ – to už dává smysl, že? Stejně tak přemýšlejte i v angličtině.

 

4. Čtěte a podtrhávejte

Anglické předložky nemají vždy logické vysvětlení, proč a jak se používají. Mnoho z nich si prostě musíme zapamatovat. Místo klasického drilu však můžete zkusit příjemnější, a ne tak stresující činnost. Čtěte (a poslouchejte) anglické věty v kontextu.

Je dokázáno, že čím více čtete v jazyku, který se učíte, tím lépe se naučíte přirozené fráze. Můžete číst cokoliv, ale hlavně to dělejte. Když začnete číst svoji první knížku v angličtině, asi vás to tolik bavit nebude, protože budete vnímat jen ta slova, která neznáte.

Když ovšem vytrváte, uvidíte zázraky. Co se stane, když nějaké slovo uvidíte 20x? začnete si domýšlet, co by asi mohlo znamenat a ve většině případů ho tipnete správně. Až uvidíte 20x napsané IN THE PICTURE, už vás asi nikdy nenapadne říct ON the picture.

Čtení by mělo být přirozené, nezasekávejte se tedy na každém slově, které neznáte.

Pokud ovšem uvidíte nějaké slovo či frázi, která se stále opakuje, tak si ji zapište nebo podtrhněte. A zkuste si určit, v jakých situacích se používá. O čem se tam mluví? Je to něco pozitivního nebo naopak negativního? Kontext pomáhá.

 

5. Popisujte obrázky

Nejlepším procvičováním pro anglické předložky je popis obrázku. Tam využijete nejvíce předložky místa a pohybu, ale když budete chytří, tak dokážete vložit do popisu i časové předložky.

Vyzkoušíme to na následujícím obrázku.

5 tipů pro snadnější učení anglických předložek

In the picture, I can see an airport. In the middle, there is a girl. She´s looking at the board to check the information about her flight. In the background, I can see a lot of people on the right side and on the left side as well.

I can see a couple on the left side and next to them a guy who is looking at the board, too. All the people are probably waiting for their flight or waiting for someone else. I can see people with different types of luggage.

More in the background I can see quite a lot of people at the gate.

I think this picture was taken probably in the summer because all people use clothes typical for warm weather. I also think that the picture was taken in the morning or in the afternoon because I can see the sunlight.

 

Nevíte, jaké obrázky popisovat? Podívejte se do svého mobilu, určitě jich tam najdete mnoho. Nejlepší je zkoušet popisovat něco, co je vám blízké a týká se to vašeho života. Váš mobil je tedy nejlepší místo pro inspiraci.

Věřím, že vám tento článek byl inspirací pro to, abyste se na ty předložky vrhli a jednou provždy se je konečně naučili.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.