30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Jak zlepšit konverzaci v angličtině

Tohle je otázka, která zní velmi často od studentů. Existuje mnoho metod a kurzů, a i když najdete skvělý kurz anglické konverzace, samostudium vám pomůže dosáhnout vašich cílů rychleji

V tomto článku mám pro vás 7 rad, jak se naučit lépe, jak začít mluvit sebevědomě.

 

1. Cvičte konverzaci co nejvíce

Anglická konverzace je jednou z těch dovedností, které se můžete naučit pouze praxí. I se všemi aplikacemi a weby slibujícími plynulé hacky stále neexistuje žádná náhrada za živé mluvení s lidmi. Naštěstí nikdy nebylo snazší najít někoho, s kým si procvičíte své znalosti angličtiny.

Můžete zkusit:

  • Vyhledání kamaráda pro jazykovou výměnu, online nebo osobně.
  • Trávit více času mluvením s anglicky mluvícími lidmi ve svém životě, po telefonu nebo osobně.
  • Potulujte se po místech, kam chodí anglicky mluvící lidé – vyhledejte turistické oblasti svého nejbližšího města nebo najděte místní skupiny na Facebooku pro expaty a studenty z programu Erasmus.
  • Online hraní s anglicky mluvícími.

Pokud to se získáním kvalitního procvičování angličtiny myslíte opravdu vážně, zvažte taky online lekce. Týdenní nebo dvoutýdenní lekce 1 na 1 urychlí váš pokrok a poskytnou vám plán, se kterým budete pracovat. 

 

 

2. Začněte se slovníčkem frází

Pokud stále nemůžete konverzovat v angličtině, zkuste si koupit anglické cestovní fráze – tedy knížku se základními frázemi pro cestování. Může to znít příliš jednoduše, ale frázové slovníky obsahují všechny fráze „přežití“, které někdy v akademických učebnicích a kurzech chybí. 

Je to metoda, která se používá k proražení cesty na konverzační úroveň v novém jazyce, a funguje velmi rychle.

Slovníček frází vám poskytne přesně ten jazyk, který potřebujete k základní konverzaci. Pamatování celých vět – užitečných otázek a odpovědí – také eliminuje paniku z vymýšlení složitých konjugací na cestách. 

 

3. Naučte se pár výplňkových a spojovacích frází

Vysoké procento naší řeči (a to v jakémkoli jazyce) tvoří výplňková slova, která dávají lidem čas na přemýšlení, jako například „ehm…“, „ahh…“, „jako…“ a „tak…“. Další velký kus tvoří spojovací fráze, které vlastně vůbec nic neříkají, jako například „no, abych byl upřímný“, „na konci dne“ a „nevím jak vy, ale… “

Pokud zvládnete několik z těchto bezvýznamných frází, které používají rodilí mluvčí angličtiny, budete okamžitě znít plynuleji.

 

4. Zdokonalte své fonémy

Někdy, i když mluvíte perfektně anglicky, vám rodilí mluvčí stále nebudou zcela rozumět. Je to nesmírně frustrující! Pokud se vám to stává často, měli byste pravděpodobně zapracovat na svém přízvuku v angličtině.

Docela často je nejúčinnějším způsobem je vrátit se rovnou k základům: abyste se ujistili, že víte, jak vytvořit všechny základní zvuky angličtiny. To neznamená znovu se naučit abecedu – znamená to zkontrolovat, zda dokážete jasně produkovat všechny anglické fonémy.

Co jsou to fonémy? Možná jste si všimli, že mnoho písmen v angličtině obsahuje více než jeden zvuk – „X“ se například vyslovuje „e“, „kk“ „sss“. Fonémy jsou nejmenší jednotkou zvuku v angličtině, zvuky, na které lze rozdělit písmena a slova. 

Najděte si video na YouTube, které se prolíná různými anglickými fonémy, a procvičte si je. Budete schopni identifikovat, které zvuky se snažíte vytvořit, a pracovat na jejich dokonalosti. 

 

5. Přestaňte se soustředit na gramatiku

Pokud je vaším největším cílem při výuce angličtiny dostat se co nejrychleji k plynulosti konverzace, odejděte od učebnic gramatiky. Gramatická pravidla v angličtině jsou tak komplikovaná, že se mohou zdát jako největší překážka plynulosti. 

Mluvená angličtina se ale od učebnicové angličtiny zásadně liší. V některých případech může dokonalé používání gramatiky dokonce prozradit skutečnost, že nejste rodilý mluvčí – ale to vůbec nevadí.

Pokud například studujete angličtinu v akademickém prostředí, bude vám řečeno, abyste se vyvarovali tzv. ubíhajících vět. Jinými slovy, každá věta by měla zahrnovat předmět (podstatné jméno) a sloveso (děj), ale – v zásadě – ne více než jednu myšlenku, která by mohla tvořit větu sama o sobě. 

Řešení tohoto problému je docela jednoduché: přestaňte studovat pravidla – vyjděte ven a porušte je.

 

6. Poslouchejte podcasty v angličtině

Věděli jste, že poslouchání je komunikační dovednost, kterou používáme nejčastěji? Podle jedné studie trávíme 40 % komunikačního času posloucháním a pouze 30 % z toho mluvením. Schopnost slyšet a rozumět osobě, se kterou mluvíte, je pro konverzaci v angličtině stejně důležitá jako schopnost mluvit.

Poslech podcastů je skvělý způsob, jak si osvojit mluvenou angličtinu a osvojit si novou slovní zásobu. 

 

7. Pracujte na svých schopnostech psaní

Ze čtyř jazykových dovedností má psaní nejblíže k mluvení. Když píšete v angličtině, vytváříte věty, místo abyste jednoduše odpovídali na ty, které slyšíte nebo vidíte zapsané. 

Pokud budete pracovat na svých dovednostech psaní, získáte praxi v identifikaci správné slovní zásoby, slovosledu a gramatiky, které potřebujete. Může to být jako zkušební běh pro mluvení: pomalé a kontrolované, s dostatkem času na revizi a doplnění vaší odpovědi, pokud jste udělali chybu.

Zkuste si vést deník v angličtině. To vám pomůže identifikovat všechny mezery, které můžete vyplnit ve své každodenní slovní zásobě, a naučí vás zvykat si slovesa a tvořit věty. Když potřebujete mluvit, tvoření vět bude mnohem automatičtější.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.