30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Vše, co je potřeba vědět o didaktickém testu z češtiny

Obecné informace na úvod

Didaktický test je jednou ze tří povinných částí maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury. Celkový výsledek zkoušky se pak počítá jako průměr všech tří dílčích zkoušek v poměru 1:1:1 (didaktický test, písemná práce, ústní zkouška). Didaktický test je vyhodnocován centrálně elektronickou formou.

Jak probíhá samotný test?

Test vyplňují maturanti po dobu 75 minut. V případě studenta se specifickými podmínkami je samozřejmě možné časové navýšení. V průběhu testu studenti nemohou používat žádné pomůcky, pouze ti, kteří se dlouhodobě vzdělávali v zahraničí, mají povoleno použít výkladový slovník.

Samotný test je tvořen uzavřenými (jedna správná odpověď) a otevřenými (vyžadována krátká odpověď) otázkami. Jednotlivé úlohy mají různé bodové hodnocení.

TIP: U otevřených otázek se považuje za chybné řešení, jak chybějící, tak i špatná odpověď. Pokud je tedy tvým úkolem např. vypsat všechny varianty řešení, doporučujeme otevřené úlohy netipovat, můžeš si zbytečně hodnocení zhoršit!

Přehled všech okruhů didaktického testu z češtiny

1. okruh - Pravopis

2. okruh - Tvarosloví 

3. okruh - Skladba věty a slovotvorba

4. okruh - Práce s textem

5. okruh - Literatura

maturita z češtiny - didaktický test

Co se od tebe očekává?

Úspěšné splnění didaktického testu z českého jazyka a literatury nemusí být žádná dřina. Stačí, když se předem podíváš, na co se primárně zaměřit. Tato část zkoušky ověřuje tvoje základní jazykové a literární dovednosti. Zřetel bude tedy kladen především na ovládání pravidel pravopisu, analýze textu, orientaci v české a světové literatuře a její aplikaci na konkrétní úryvek literárního díla. 

Pokud ti didaktický test nahání hrůzu, věnuj čas vypracování zadání, které se na testech objevily v minulých letech. Komplexní souhrn můžeš nalézt v tomto článku.

Neváhej se také přihlásit do našeho online kurzu (níže), který tě na maturitní zkoušku z českého jazyka perfektně připraví. Zmáknout maturu nikdy nebylo snazší!

 

Online příprava k maturitě z češtiny

Kurz obsahuje 10 hodin výukových videí, více než 150 testových otázek k procvičení, vzorový maturitní test nanečisto a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš maturitu levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.