30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

SŠ obory #4: Střední odborná škola

Chceš dělat něco praktického, ale zároveň tě láká nechat si otevřená vrátka k vysoké škole? Střední odborná škola může být dobrá volba. Střední odborná škola trvá povětšinou čtyři roky a ukončíš ji složením maturitní zkoušky. Po ukončení tedy můžeš jít pracovat nebo pokračovat na vyšší odborné či vysoké škole ve studiu.

Podobně jako u středních odborných učilišť, tak i u středních odborných škol můžeš vybírat s opravdu velkého množství oborů, jak technicky, tak humanitně zaměřených.

Zaměřeno na obchod a hotelnictví

Poměrně vyhledávaným zaměřením střední školy je obchod. Můžeš tak vyzkoušet třeba obchodní akademii, která ti dá všeobecný přehled a pak už bude na tobě, jak se rozhodneš toto vzdělání uplatnit v praxi. Kromě obchodu samotného se můžeš vrhnout třeba na střední hotelnickou školu, která má o něco málo přímočařejší zaměření.

Zahradník nebo zemědělec?

Odborné školy nabízí řadu oborů spojených se starostí o přírodu, zemědělství nebo zvířata. Můžeš jít třeba na střední zemědělskou školu, střední zahradnickou školu, střední vinařskou školu (nečekej, že budeš koštovat každou hodinu!), střední chmelařskou, střední lesnickou nebo střední rybářskou školu. Tak jaká to bude?

Povoláním učitel

Pokud tě láká být učitelem/kou, ale vysoká je ještě daleko, můžeš začít už se střední pedagogickou školou, která ti dá velmi užitečnou průpravu a na vysoké už hodně věcí tedy budeš znát.

A co třeba medicína?

Lékařem se střední nestaneš, ale třeba zdravotní sestrou nebo bratrem klidně můžeš. A co k tomu potřebuješ? Střední zdravotnickou školu!

 

Výběr středních odborných škol je opravdu velmi široký, zdaleka jsme v tomto článku neobsáhli všechny, ale výběr té správné už je jen a pouze na tobě. Hodně štěstí!

Pokud bys potřeboval pomoct přípravou, podívej se na náš online kurz, který tě na přijímačky připraví z pohodlí domova.

 

Online příprava k přijímačkám

Kurzy obsahují testy nanečisto z matematiky a češtiny, výuková videa s podrobným vysvětlením testových otázek a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš přijímačky levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.