30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

SŠ obory #5: Technické lyceum

Vždycky jsi měl/a zájem o techniku a humanitní vědy tě nebavily? Pokud uvažuješ o technicky zaměřené střední, technické lyceum by mohla být zajímavá volba. Technické lyceum vzešlo z předválečného reálného gymnázia. Ve svém studijním plánu spojuje zhruba 70% všeobecného učiva a zbytek je odborné základy vzdělání, jež mohou připomínat střední průmyslovou školu.

Co můžeš dělat s technickým lyceem?

Po lyceu se očekává, že půjdeš na vysokou školu, ovšem již s prohloubenými znalostmi z lycea. Vysoká škola však není nutný další krok. Se znalostmi se již uplatníš na trhu práce i přímo. A kde hledat práci? Lyceum ti dá znalost v oborech informačních a komunikačních technologií, řešení jednoduchých programátorských úloh, tvorbě a úpravě webových stránek, využívání CAD systémů, strojírenství, stavebnictví, základních znalostí z ekonomiky, pracovního práva i managementu.

Přijímačky

Přijímačky na lyceum tě budou čekat z českého jazyka, matematiky a povětšinou fyziky. Při přijímaní se zohledňují tvé výsledky z testu u přijímacího řízení (60%) a dále výsledky posledních dvou klasifikačních období na základní škole. Je taky dobré říct, že pokud ses umístnil na krajském kole v olympiádě z matematiky či fyziky, přidá ti to u přijímaček body. Pravidla však nemusí být všude stejná, proto si zkontroluj, jak to má tebou zvolená škola. 

Kam na školu?

V Česku najdeš 39 technických lyceí, dá se říct, že v každém kraji je minimálně jedno. Některé mají speciální zaměření, např. na stavebnictví či strojírenství.

 

S přípravou na přijímačky ti může pomoct náš online kurz, který si můžeš projít v pohodlí svého domova.

 

Online příprava k přijímačkám

Kurzy obsahují testy nanečisto z matematiky a češtiny, výuková videa s podrobným vysvětlením testových otázek a živý webinář s lektorem. S tímto zvládneš přijímačky levou zadní!

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.