30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Maturitní otázky z angličtiny

Čeká vás maturita a přemýšlíte, jak se začít připravovat? Všude na vás vykukují seznamy maturitních otázek, které mají někdy až 25 položek? Maturita a maturitní otázky je téma, které se řeší a bude se řešit každý rok.

Maturitní otázky z angličtiny

Maturitní otázky do angličtiny se mohou lišit v tom, na jakou školu chodíte. Obecně se ale rozdělují do tří kategorií:

  1. Běžné otázky
  2. Reálie
  3. Speciální otázky podle studijního oboru

 

Běžné otázky

To jsou témata z běžného života. Patří tam například rodina, bydlení, práce, škola, koníčky, počasí, cestování, vaření, svátky, tradice, orientace ve městě. Jsou to témata z běžného života.

Říká se, že jsou nejlehčí, ale kupodivu i tato témata dělají problém. Proč? Představte si, že máte mluvit o vašich zálibách. Jenže vy posledního půl roku sedíte doma a učíte se. A tyto roky to možná ještě bylo „podpořeno“ pandemií, takže těch koníčků vás možná tolik nenapadne.

Co tedy dělat? I takové jednoduché otázky, jako jsou koníčky nebo rodina, je potřeba si připravit dopředu. Neučte se nazpaměť věty. Maximálně tu první – ať víte, čím začít.

Jak se učit běžné maturitní otázky?

  1. Mluvení si vždy vyzkoušejte dopředu. Pokud máte u maturity mluvit 5 minut, mějte připravený text na 8-10 minut. Pro jistotu.
  2. Nevíte, co říkat? Odpovídejte na otázky. Najděte si seznam otázek na téma family, hobbies, travelling, holidays atd. Ke každému tématu si připravte odpověď na 10-15 otázek.
  3. Napište si krátký odstavec. Ale nepopisujte. Povídejte příběh.

Mluvení by vždy mělo mít spád a mělo by být zajímavé. Vyhněte se tedy nudnému popisu. Povídejte příběhy. Příběhy jsou jednoduché, protože je máte v hlavě (opravdu se to stalo a vy si nemusíte moc vymýšlet).

Jak povídat příběhy?

Představte si, že máte mluvit 5 minut na téma My Hobbies. Vyberete si pouze jeden koníček a začnete vyprávět příběh. Zde je taková stručná osnova:

  • Kdy jste s tímto koníčkem začali?
  • Kolik vám bylo?
  • Kde to bylo?
  • Proč jste s tím začali?
  • Co bylo na začátku těžké?
  • Jak dlouho máte tento koníček?
  • Co je teď jednodušší?
  • Máte nějakou vtipnou historku spojenou s tímto zájmem?
  • Máte stále tento koníček?
  • Myslíte si, že vám to vydrží?

Příklad:

I have many hobbies. But I want to tell you about my favourite hobby which is playing the piano. I started to play the piano when I was very young, I think I was 5 years old. In my home we did not have a piano but one day I saw a girl playing on the square and I loved it. Later I told it to my parents and they took me to the music school.

Soon I started my piano classes. My parents bought a piano for me – not new, it was a second hand product, but the sound was very good. I had classes every week and my piano teacher was very patinet. Soon I discovered I have a talent for music because I was learning fast.

I wanted to play more difficult songs and sometimes I practiced 3 hours in a day. This hobby never became boring to me. I was having classes 15 years. When I started my university (which was in different city) I had to stop with the lessons. But still time to time I play at home.

 

Reálie

Reálie jsou fakta o historii, geografii, literatuře a umění v různých zemích. Logicky, pro angličtinu, se budete učit reálie anglicky mluvících zemí – tedy Velká Británie, USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

K maturitě se vyžaduje také znalost České republiky.

Reálie je něco, co se musíte prostě naučit. Není to totiž jen o mluvení. Musíte znát nějaká fakta, například vědět hlavní město, něco o historii atd.

U maturity dostanete většinou pomůcku a tou je mapa. Mapa země, o které máte mluvit. Je to opravdu skvělá věc, pokud v ní umíte dobře číst.

Jak se učit na maturitní otázky reálií?

  • Vytvořte si tabulku, kde budete mít tyto kategorie: historie, geografie, základní fakta, zajímavá města a místa. (případně i literatura). Do každé kolonky si napište pár informací. Potřebujete totiž fakta.
  • Učte se pomocí mapy. Najděte si například mapu Kanady a snažte se vyčíst co nejvíce to jde (hory, města, řeky, sousední státy, poloha země, velikost země, regiony). Uvidíte, že pomocí mapy se toto hodně dozvíte – a nemusíte se to učit nazpaměť.
  • Naučte se typické fráze. Můžete je totiž použít u všech zemí.

Typické fráze

  • The country is locatated ___________
  • Its neighbor countries are ___________
  • The capital city is ____________
  • The population is ____________
  • The most interesting places are ___________
  • The official language is ___________
  • I would like / wouldn´t like to visit the country because _______________

TIP: nezapomeňte dát svůj názor a řekněte, co se vám líbí nebo nelíbí. Proč?

Reálie jsou totiž fakta a mnoho studentů se ty věty prostě naučí nazpaměť. Jde to pak poznat. Abyste se vyhnuli tomu, že budete znít až moc strojově a jednotvárně, tak nezapomeňte tu a tam říct váš názor.

Např. The population is about 180 million people. In my opinion that´s really a lot and I don´t want to live in such a big country.

 

Speciální otázky podle studijního oboru

Pokud studujete na gymnáziu, tak se vám toto téma pravděpodobně vyhne. Tam se o medicíně nebo technických tématech moc nemluví. Pokud ale studujete nějaký speciální obor, pravděpodobně pár maturitních otázek bude právě na toto.

Možná to jsou nejkomplikovanější otázky, co se týče slovní zásoby, ale jsou to taky ty nejužitečnější otázky. Je to přece váš obor! Naučit se mluvit o vašem oboru v cizím jazyce je velká výhra. Nikdy nevíte, jestli v budoucnu nedostanete nabídku práce do zahraničí.

A věřte mi – to chcete. Takže pořádně si tyto otázky připravte a neberte to jako utrpení, ale jako investici do vaší kariéry.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.