30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Jak se konečně naučit podmínkové věty (kondicionály) v angličtině

I když učení podmínkových vět v angličtině může být velmi komplikované, tak není ani zdaleka tak nemožné, jak si hodně lidí myslí. Je to sice trochu složitější než v češtině, ale stále to zůstává docela zvládnutelné.


Proč používáme podmínkové věty?
Jednoduše. K vyjádření určité podmínky. To je ten základ. A potom, v závislosti na tom, jaká to je podmínka, zvolíme určitý typ podmínkové věty. V angličtině máme na výběr ze 4 typů a většinou se rozhodujeme podle toho, jestli chceme vyjádřit minulost, přítomnost nebo budoucnost.
Abyste ale lépe porozuměli, jak tedy fungují ty kondicionály, tak se nejprve musíte seznámit se základní strukturou, která je společná pro všechny typy. Tím je pochopení používání „If“.
V podmínkových větách používáme slovo „if“, které se překládá jako „když“. To je ta věta, kde řekneme tu podmínku. A potom máme tu druhou část, ve které řekneme, co se stane, když se ta podmínka splní.


Jaké podmínkové věty existují?
Existují celkem 4 a číslují se od nuly. Takže máme nultý (zero), první (first), druhý (second) a třetí (third).
Teď si je pojďme vysvětlit trochu do detailů.


Zero conditional
Chceme vyjádřit něco, co se VŽDY STANE, pokud se splní podmínka. Jsou to takové ty obecné pravdy, něco, co jak logicky reálné a prostě to tak je. Příklad: když ohřejete vodu, začne vařit. To je všem jasné, že při 100 stupních voda vaří. Vždycky bude.
If you heat water, it boils.
Když smícháte modrou a červenou, budete mít fialovou.
If you mix blue and red, you get purple.
Když půjdete pozdě spát, budete ráno unavení.
If you go to bed late, you wake up tired in the morning.

 

First conditional
Tento kondicionál používáme, když říkáme něco, kde je velká šance na to, že se to opravdu stane. Je to něco, co je reálně možné. Takže například: když bude hezky, půjdu na výlet.
If it´s sunny, I will go for a trip.
Pokud se uvidím s kamarádkou, dám si s ní kávu.
If I see my friend, I will have a coffee with her.
Když si našetřím peníze, koupím si nový mobil.
If I save money, I will buy a new cellphone.

 

Second conditional
Tento kondicionál používáme v tom případě, když chceme říct něco, co není tak úplně reálné, že se stane. Tady vlastně ta podmínka skoro nikdy není splněna, takže je velmi nepravděpodobné, že se to stane.
Kdybych vyhrál sportu, koupil bych si nový dům.
If I won the lottery, I would buy a new house.
Je to ale nepravděpodobné, protože jsem si ani nekoupila los, takže to se na 99 % nestane. 
Kdybych se více učila, měla bych lepší známky.
If I studied more, I would have better grades.
Ale já jsem se neučila víc, takže asi nebudu mít lepší známky.

 

Third conditional
Tento poslední kondicionál používáme, když chceme mluvit o minulosti. V češtině je to takové „kdybych býval byl udělal něco, tak bych býval byl….“ Ale samozřejmě podmínka nebyla splněna v minulosti, takže se nic nestalo.

If you had paid more attention while driving, you would not have crushed your car.
If she had studied harder, she would have gotten a better grade.


Jak porozumět kondicionálům?
Pokud si myslíte, že teď vám řeknu trik, o kterém jste ještě neslyšeli, tak bohužel. Kondicionály se totiž naučíte tak, že se je opravdu naučíte. Je potřeba znát, jak se tvoří různé časy v angličtině a potom si zapamatovat, jaké kombinace se používají pro různé kondicionály.
I když to vypadá obtížně, tak mám pro vás pár tipů, které vám to učení mohou ulehčit.

  1. Dávejte si pozor na „if“. Pokud je ve větě „if“, je to kondicionál. Zapamatujte si, jaké časy se můžou používat s „if“. Není jich mnoho, je to present simple, past simple nebo past perfect.
  2. Mějte na paměti, že kondicionál se vždy skládá ze dvou částí, dvou vět. A ty věty mají skoro vždy (kromě zero conditional) jiné časy.
  3. Pamatujte si, že „if“ nemusí být jen na začátku, ale i uprostřed. Při učení hledejte různé příklady, abyste viděli všechny varianty, jak se to dá použít.

 

Je to pořád těžké. Co mám dělat?
Pokud stále zápolíte s kondicionály, tak nejste první ani poslední. Možná to potřebujete ještě jednou slyšet od někoho, kdo tomu opravdu rozumí. Možná to bude znít až příliš jednoduše a jasně, ale pár hodin soukromého doučování vám může dát mnoho. Zvažte možnost zaplatit si 2 nebo 3 lekce u soukromého lektora (v dnešní době jich je mnoho a lekce můžete mít online) a zaměřte se pouze na toto. Uvidíte, že stačí málo a budete hned o level výše.

Jak se konečně naučit podmínkové věty (kondicionály) v angličtině

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.