30% sleva na maturitní a přijímačkové kurzy vyprší za . Získat kurz s 30% slevou!
Košík je prázdný

Učebnice angličtiny

Přestože existuje mnoho způsobů, jak se naučit anglicky, mnoho lidí rádo začíná práce u nějaké učebnice angličtiny. Když už učebnice, tak ale kvalitní. Podle mé vlastní zkušenosti samouka žádná jiná metoda nenabízí tolik informací za tak málo peněz. Ani aplikace, ani podcasty, ani YouTube.

I bezplatné výukové materiály něco stojí: váš čas. Čím více času strávíte na špatně navrženém vzdělávacím programu, tím méně času budete mít na jiné cíle a zájmy.

V tomto článku se dozvíte několik tipů na velmi dobré učebnice. Rozdělila jsem to ještě do tří kategorií:

  1. Učebnice slovní zásoby
  2. Učebnice gramatiky
  3. Učebnice pro mluvení a výslovnost

Tyto knihy samozřejmě něco stojí – ale když uvážíte, že je budete studovat a vracet se k nim po mnoho týdnů, měsíců nebo let, může to být nejlevnější investice, kterou do svého vzdělání uděláte.

 

Učebnice slovní zásoby

Velmi častým způsobem, jak se naučit nové slovo, je nejprve přemýšlet nad slovem ve svém rodném jazyce a poté vyhledat jeho anglický překlad. Pokud slovíčka hledáte takto jen občas, je to v pořádku. Ale studenti, kteří toto dělají pořád, mají problém mluvit plynule – i po mnoha letech studia angličtiny. Když slyšíte o lidech, kteří se učí angličtinu za 6 měsíců, jedním z důvodů je, že k metodickému učení nových slov v angličtině používají dobré knihy.

 

English Vocabulary Builder

Nejrychlejší způsob, jak se naučit angličtinu (nebo jakýkoli jiný jazyk), je pomocí obrázků. Velká část vašeho mozku se totiž věnuje zpracování vizuálních informací. Tak se také miminka učí svá první slova. Vidí pizzu, slyší slovo pizza a dozví se, že dokážou říct slovo pizza, když chtějí mluvit o pizze.

Existuje mnoho knih, které můžete použít s touto obrazovou metodou učení. 

Učebnice English Vocabulary Builder, který obsahuje více než 3000 slov a frází souvisejících s běžnými předměty, akcemi a situacemi. Existují také svazky pro výuku gramatiky, idiomů a obchodních frází.

 

English Collocations in Use

Naučit se nové slovo může být obtížné. Musíte se naučit, co to znamená, jak to vyslovit, jak to napsat a jak to použít ve větě. Je tu ale také otázka, jak to slovo používat přirozeně, jako rodilý mluvčí.

Chcete-li mluvit přirozenou angličtinou, budete muset strávit nějaký čas studiem kolokací. Univerzita Cambridge vytvořila sérii knih, které vám mohou pomoci naučit se tyto záludné fráze. Mají podobné knihy pro výuku frázových sloves a idiomů, pro případ, že byste si chtěli ještě více rozšířit slovní zásobu.

 

Oxford Advanced Learner’s Dictionary

Oxfordská univerzita je známá vytvořením jednoho z největších anglických slovníků (s 600 000 hesly).

Ještě důležitější je, že jejich odborníci vytvořili také Oxford 3000. Toto je seznam nejužitečnějších a nejčastěji používaných slov v anglicky mluvících zemích. Podle těchto odborníků, jakmile se naučíte těchto 3000 slov, budete rozumět 80–90 % anglických konverzací, webů, novin atd.
 

Učebnice anglické gramatiky

Je pravda, že anglická gramatika není jednoduchá. Ale spousta knih dělá téma těžší a matoucí, než je nutné. Nejlepší na knihách, které vám představím, je samozřejmě to, že vám pomohou naučit se angličtinu doma a rychle.

 

English Grammar in Use

Skvělá kniha pro domácí studium angličtiny je English Grammar in Use.  Je to nejoblíbenější gramatická kniha na světě, a to z dobrého důvodu. Každé gramatické téma je vysvětleno jednoduchými termíny se spoustou příkladů a procvičovacích cvičení.

Na konci knihy je test, který můžete absolvovat, abyste zjistili, která gramatická témata jsou pro vás nejobtížnější.

 

Practical English Usage

Častým problémem gramatických knih (v jakémkoli jazyce) je, že poskytují čtenáři příliš mnoho informací. Jsou napsány profesory lingvistiky, kteří se zajímají o historii, psychologii nebo vědu o jazyce – takže nevysvětlují běžné problémy studentů angličtiny.

Oproti tomu Practical English Usage je navržen speciálně pro čtenáře, kteří se chtějí naučit anglicky. 

 

English Grammar: Understanding the Basics

Pokud se cítíte zmateni z výrazů jako „přechodná“ a „nepřechodná“ slovesa nebo „ukazovací“ a „dotazovací“ zájmena, pak další knihou, kterou je třeba zvážit, je English Grammar: Understanding the Basics.

Na rozdíl od ostatních dvou výše uvedených knih tento text vysvětluje anglickou gramatiku krok za krokem. Je to zvláště užitečné, pokud musíte hodně psát v angličtině, ale také dobré číst, pokud chcete rychle dosáhnout pokročilé úrovně.
 

Učebnice pro mluvení a výslovnost

Samozřejmě nejlepší způsob, jak zlepšit své mluvené dovednosti, je cvičit s lektorem nebo některými anglicky mluvícími přáteli. Ale můžete se také hodně naučit o mluvení z několika dobrých knih, jako jsou ty níže.


English Conversation (Practice Makes Perfect)

Pokud se chcete cítit pohodlně při konverzaci s anglicky mluvícími přáteli, kolegy nebo členy rodiny, dobrou knihou ke studiu je Practice Makes Perfect: English Conversation.

Tato kniha vás naučí běžné fráze a idiomy prostřednictvím vzorových konverzací, podrobných vysvětlení a praktických cvičení pro situace, jako jsou:

  • představování sebe a ostatních lidí
  • vyjadřování názorů, sympatií a nelibostí
  • vyjádření přání a potřeb
  • vyprávění příběhu nebo převyprávění konverzace

Můžete si také poslechnout zvukové záznamy konverzací na jejich webových stránkách.

 

Ship or Sheep? An Intermediate Pronunciation Course

Další velmi dobrou knihou, kterou byste měli mít, pokud se snažíte naučit anglicky doma, je Ship or Sheep. Tato učebnice může pomoci naučit se vyslovovat anglická slova a věty jasně a přirozeně.

Podobně jako anglická gramatika je kniha strukturována tak, že nemusíte začínat od začátku. Každá jednotka se zaměřuje na konkrétní zvuk (včetně 24 anglických souhlásek a 19 různých samohlásek). K dispozici jsou také ukázkové dialogy, procvičovací cvičení a hry. 

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.